Kjenn deg trygg heime, sjølv kort tid etter fødsel. JordmorHeim i Fjell.

Eg er litt usikker på hva eg vil egentlig :-/ Vil jo føle meg helt sikker på alt før eg reiser hjem, og i allefall ammingen! Bleieskift er jo 0 problem, men bade en så liten har eg aldri gjort, og ammingen er jo helt nytt. 60 timer er jo 2 1/2 døgn, og er sikkert mer enn nok på sykehuset, men om eg trenger mer tid kommer eg ikkje til å reise hjem. JordmorHeim er jo ett mål for at man skal få en rolig og trygg start for nybakt familie og trygg overføring, MEN man må ha reist hjem før det har gått 6-60 timer etter fødsel for å få det tilbudet. Den første uken etter fødselen kommer jordmor på hjemmebesøk 1-3 ganger, og oppfølgingen blir tilpasset etter individuelle behov. Om man ikkje ønsker hjemmebesøk er det jo fullt mulig å reise på helsestasjonen der jordmødrene er :-) Når jordmoren kommer tar de føllingsprøve* og andre nødvendige prøver av babyen :-) Man får veiledning om æring og stell av den nyfødte. Man vil også få ammeveiledning og barselkontroll.


FØLLINGSPRØVE: Det er en prøve (urin/blod) som tas av nyfødte for å utelukke en stoffskiftesykdom som gjør at man ikke omdanner en type aminosyre - noe som kan føre til utviklingshemning - hjerneskade hvis forblir ubehandlet. Blir det påvist er prognosen god med bla.kosregulering. Det er en rutinemessig prøve som tas av alle nyfødte. Føllings sykdom er en veldig sjelden stoffskiftesykdom. Denne kan først oppdages ved at man tar en blodprøve tidligst 60 timer etter fødselen. Det oppdages kun 5-6 tilfeller hvert år.

Har du tenkt på hva du vil-og ønsker, eller tar du det som det kommer :-)? Hva gjorde du om du har født? Anbefalinger`?

Bildet er fra: http://www.lykkeligsomliten.no/blogg/?m=201001
- 08:00: Stod opp for å spise en god frokost og stelle meg før ->
- 09:15: Bussen gikk
- 09:30: Bussen var fremme og måtte gå bort til der jordmor holder til
- 10:00-11:00: Jordmortime
- Etter det reiste eg bort på jobben for å snakke med sjefen om hva vi skulle gjøre
- Etter det reiseste eg bort til nav med alle papirer IGJEN! Da var vel klokken nærmere 12 (fikk søke overgangstønad og andre papirer)
- Så hjem å rydde litt i huset (holder på med nå)
- Så lage middag til mamma og pappa kommer hjem fra jobb
-  ZzzZzZZZzzZzz (gleder meg til siden det var lite søvn i natt)
- Vaske bilen
- Kanskje til en venninne :-) <3 om ikkje SLAPPE AV!!


Å være på farten når du er høygravid er ikkje bare bare kan man si :-P Det er veldig tungt for tiden, og blir sliten av INGENTING. Eg er helt utslitt, og gåen i hele kroppen! Kroppen samarbeider ikkje lenger :-P

Har du noen spesielle planer for dagen?
Dato: 31.01.2011
Uke: 36+1
Vekt: 63 (0,5 kg mer enn sist (0,5 kg på 3 1/2 uke :-P) lagt på meg 4 kg tilsammen)
Blodtrykk: 95/55
Hb: Tok den ikkje
Urin: Neg
Ødem: 0-1
Bevegelse: Ja :-)
Leie: Hode godt ned i bekkenet
Hjertelyd: 126
Symfyse/Fundus: 34 cm

Sist gang var eg 32,5 cm i symfyse/fundusmål og på streken var det 30 cm. Så 2,5 cm mer enn normalen var eg forrige gang. I dag i veke 36+1, er eg 34 cm i symsyse/fundusmål som er 1 cm over den røde streken. Godt å se at ting stabiliserer seg :-D Vil ikkje ligge helt oppe på det grønne eller over som eg har gjort.

Snakket litt om det med barnefar, masse om fødsel, ++ Min mor og min far reiser mest sansynlig til syden likevel, bare til ett annet sted. "jippi" NOT. Så noen par tårer kom frem. Hva kan eg si? Eg er gravid og veldig hormonell. Er ikkje kjekt å være hjemme den siste tiden. Mens vi satt å snakket syntes hun at magen min strammet seg så mye, og at eg ble anpusten og vanskeligere for å snakke, så hun spurte om eg hadde vondt noen steder, noe eg ikkje hadde, men hun kjente på magen å sa: "Oi, du har jo sammentrekkninger du!! Og den varte i 1 1/2 min :-P" Hadde 3 kynnere på 10 min, så hun sa at hun absolutt ikkje trodde at eg kom til å gå over tiden. Blodtrykket var stabilt som det har vært, lillegutt var rolig så hjertelyden var fin, var fornøyd med oppgang i vekt og at ting begynner å normalisere seg :-)

Så kom det til om hodet hadde festet seg. I uke 32+5 sa jordmor at hodet var godt nede i bekkenet og at han var så og si festet. I uke 33+1 sa legen det samme, og i uke 35+1 sa legen at hodet var festet. I dag hadde eg en helt ny jordmor siden hun eg har er syk. Den nye jordmoren sa noe helt annet i dag for å si det sånn. Hun sa han lå med hodet ned, men at det lå litt på skakke (skeivt). Vet ikkje hvem eg skal tro på eg . Min egentlige jordmor og lege eller denne jordmoren. Syns det er rart å fått bekreftet 3 ganger at hodet er festet og så i dag er det liksom ikkje det :-P Har hørt at når de først er festet så er de festet. Kjenner han jo godt i bekkenet, så eg vet ikkje hva eg skal tro. Han ligger i allefall godt nede med hodet, og heldigvis er det :-)

Neste jordmortime er 08.februar kl 12:00. Kommer sikkert til å få en time i uken når fremover. Spennende å se når den siste jordmortimen er :-)
Bollemagen <3 Det røde du ser på venstre siden er ikkje strekkmerke, men sprukket blodkar. Har hatt det der siden uke 24 (?)

Stor tutmage :-D<3

Litt dårlig profil, men det er vanskelig å ta bilde selv :-/
Mamma og pappa skulle til Egypt neste uke, men har nå fått grei bekjed fra flyselskapet at de ikkje får reise. Eg har jo gruet meg LENGE til de skulle reise, for de skulle jo reise når eg var 36+5 og komme hjem igjen når eg var 37+5. Redd for at det skulle skje noe når de var vekke siden det er min mor som skal være med på fødselen. Så eg ser nesten på dette som ett tegn på at hun må være hjemme :-P Hehe.

Eg får virkelig ikkje dårlig samvittighet når eg sier at eg er UTROLIG glad for de ikkje kan reise :-P Har ikkje lyst å være hjemme aleine nå i slutten av svangerskapet. Ting kan skje på sekundet og da vil eg helst ha min mor her :-) <3 Eg vil ikkje være frekk, men tror virkelig det er det beste tilfelle tilfelle :-)

Det er mange tegn i svangerskapet som har stemt :-) Den første BAM pakken fikk eg en blå smukk, intelligender viste grønn som betyr gutt, og det kinesiske fødselskartet viste gutt :-) Dette er jo noe helt annet selvfølgelig, men utrolig at alt det andre stemte :-D


Tror egentlig at han ikkje kommer i tidsforløpet 4-11 februar, men om det er som det forrige innlegget: Når ble du født i forhold til termin, hvordan var fødselen og hvor stor var du? Overraskende ofte er det mange fellestrekk!

Om det stemmer så ble eg jo født 21 dager før. Prinsen kommer når han er klar, men 21 dager før er jo 8 februar :-P
Dette kom opp på babyverden i dag:
Når ble du født i forhold til termin, hvordan var fødselen og hvor stor var du? Overraskende ofte er det mange fellestrekk!

Mamma hadde termin 23.juni.1991, og eg ble født 2.juni.1991, altså 21 dager/3uker før termin :-). Fødselen tok 4 timer fra vannet gikk til eg kom kl 08:26. Eg var 50 cm, 35/36 i hodeomkrets og 4140 gram :-) Men eg var jo tredjemann da, så om enn skal gå på første gangen tok det 10 timer fra vannet gikk til alt var over, var vel 53 (?) cm lang, og 4400 (?). Gikk 6 dager over med førstemann, men det står jo hvordan EG ble født i forhold til termin :-P Han kommer når han er klar <3 Men det er jo absolutt ikkje lenge til :-D 

Stemte dette med deg? :-)ApgarDu får kanskje beskjed om at barnet fikk 9 på Apgar-testen ett minutt etter fødselen, så 10 fire minutter senere. Men hva betyr disse tallene og hvordan regnes de ut?

Hva er Apgar?
Apgar er en test som bedømmer det nyfødte barnets helsemessige tilstand. Navnet kommer fra testens oppfinner, barnelegen Virginia Apgar. Hun fant et system for lik og hurtig vurdering av nyfødte i 1952, og som senere har blitt en del av nyfødtomsorgen over store deler av verden. Bokstavene i navnet gir navn til de fem kriteriene barnet bedømmes ut fra.

A Activity (muskeltonus, om barnet beveger seg aktivt)
P Pulse (puls, hjertefrekvens)
G Grimace (reaksjon på sug av luftveiene)
A Appearance (hudfarge)
R Respiration (respirasjon, pust)

Hvordan gjøres testen?
Like etter fødselen vil barnets luftveier suges og etter ett minutt vil jordmor vurdere barnets helsetilstand ut fra disse fem kriteriene. Testen gjentas fem minutter etter fødselen. Ingen blodprøver eller andre prøver er nødvendig, jordmor bedømmer som regel poengsummen kun ved å se på barnet. I noen tilfeller stiger poengsummen fra den første til den andre testen, noe som indikerer at barnet kun hadde små startvansker. Dersom poengsummen er lavere enn ønsket, gjentas testen etter ti minutter og deretter hvert femte minutt om nødvendig

Hvordan bedømmes poengsummen?
For hvert av punktene kan barnet få fra 0 til 2 poeng. 10 er det høyeste, 0 det laveste mulige samlede tallet. Ikke alle barn får to poeng i alle kategoriene, men de aller fleste nyfødte barn får samlet mellom 7 og 10 poeng, og behøver heller ikke noen ytterligere vurdering eller hjelp.

Eksempel:
Muskeltonus: 2 poeng
Hjertefrekvens: 2 poeng
Reaksjon: 1 poeng
Hudfarge: 1 poeng
Pust: 2 poeng
Samlet poengsum: 8
 

0 poeng

1 poeng

2 poeng

Mulig poengsum

Muskeltonus

Slapp

Noen få bevegelser

Aktive bevegelser

0-2

Hjertefrekvens

Ingen puls

Under 100 slag i minuttet

Over 100 slag i minuttet

0-2

Reaksjon

Mangler

Svak, kun grimaser

Nyser, hoster eller gråter

0-2

Hudfarge

Blådlig eller blek

Kroppen er rosa, men
armer og bein er blå

Hele kroppen er
rosa eller rødlig

0-2

Pust

Puster ikke selv

Overfladisk og uregelmessig

Puster godt og gråter

0-2

 

 

 

Mulig samlet poengsum

0-10

Det er svært sjelden at barn får poengsum lavere enn 3. Da kan det være aktuelt med gjenoppliving. Får barnet mellom 4 og 6 poeng, vil man ofte følge barnet tettere opp, vurdere hjelpetiltak og gjenta testen hyppig, gjerne hvert 5. minutt i en periode. Mange premature barn får lav poengsum i starten.

Poengsummen er som regel noe lavere for barn som fødes ved keisersnitt, etter høy-risiko svangerskap eller der det har vært komplikasjoner i svangerskapet eller under fødselen.

Hva betyr poengsummen?
I utgangspunktet skal poengsummen gi helsepersonellet en grov vurdering av hvorvidt barnet virker friskt eller ikke. Mange steder får også foreldrene vite poengsummen, og vanligvis er dette en positiv bekreftelse om at alt står bra til med barnet.

En poengsum lavere enn 7 trenger ikke å bety at barnet er sykt eller unormalt på noe vis. Det kan hende det bare behøver litt ekstra oksygentilførsel i begynnelsen. Men svært lave tall assosieres med en noe økt risiko for cerebral parese.

Poengsummen sier ikke noe om barnets helsetilstand på sikt, og har som regel ingen innvirkning på barnets intelligens. 
nyf%c3%b8dtunders%c3%b8kelse_jan11.jpgSkrevet av av Karine Næss Frafjord  på babyverden.no.

Alle nyfødte barn blir rutinemessig sjekket grundig av en barnelege på barselavdelingen før de reiser hjem. Her får du vite mer om hva barnet ditt blir undersøkt for.

Nyfødte babyer er perfekte! Men for å være på den sikre siden blir alle barn sjekket for både vanlige og svært sjeldne sykdommer og misdannelser før de forlater sykehuset.

Mange foreldre har spørsmål til legen, men glemmer ofte å stille dem i løpet av  undersøkelsen. Derfor kan det være lurt å skrive ned det man lurer på i forkant.

Enkelte sykdommer går i arv, derfor bør alle tenke gjennom hva som finnes av arvelige sykdommer i familien, både på mors- og farssiden. For eksempel kan hofteleddsdysplasi, hoften ut av ledd, kan være arvelig. Det samme gjelder hjertefeil hos unge mennesker.

Fødselsproblemer
I tillegg til de genetiske risikofaktorene, kan det også oppstå faktorer i forbindelse med fødselen som kan ha stor betydning for barnet.

Det kan være langvarig vannavgang, misfarget fostervann eller infeksjon hos mor. Dette kan gi infeksjon hos det nyfødte barnet . Barn som har ligget i seteleie kan ha forhøyet risiko for hofteleddsdysplasi. Dette følges nøye opp ved at det tas ultralyd av hoftene en eller flere ganger avhenging av om barnet har høy eller lav risiko for å få hofteleddsdysplasi.
Barn som har gjennomgått en ekstra tøff fødsel kan ha fått brist eller brudd i en arm eller skulder.  Noen barn må forløses med vakum eller tang. Dette kan gi smertefulle hevelser og sår i hodet til barnet. 

Spesielle hendelser fra svangerskap og fødsel blir ført inn i mors journal, og vil rutinemessig bli fulgt ekstra opp. Dette kan være spesielle sykdommer som mor har, for eksempel for høyt eller for lavt stoffskifte eller spesielle blodtyper eller antistoffer. Alt dette kan påvirke det nyføde barnet og må følges ekstra opp.

Dette sjekkes barnet ditt for:
Barnet sjekkes fra topp til tå etter vanlige sykdommer. Ingen av undersøkelsene er smertefulle for barnet!

Generelt: det er viktig å bemerke seg hudfarge, spontan aktivitet, bevegelsesmønster og åndedrettsfunksjon, samt om barnet virker fornøyd. Dette sier noe om den generelle tilstanden til barnet.

 • Hjerte: Bilyd på hjertet er svært vanlig hos nyfødte. De forsvinner vanligvis i løpet av de første dagene, og selv om de høres også etter dette er de som oftest uskyldige. En sjelden gang er bilyd tegn på medfødt hjertemisdannelse. Ved en slik mistanke blir barnet utredet nærmere.
 • Lunger: En lytter på lungene for å høre at det er lik åndedrettslyd på begge sider og at barnet puster uten problemer.
 • Lyskepuls: Undersøkes alltid, for manglende puls i lysken kan være tegn på alvorlig hjertefeil.
 • Rødrefleks i øyet: Rødrefleks er det samme som ?røde øyne? på et fotografi. Det er netthinnen som speiles av og en leter etter blødninger eller medfødt svulst på netthinnen.
 • Hodet: Her ser en på form, størrelse, fontaneller (områder hvor hodeplatene ikke er vokst hels sammen), ansiktsform og eventuelt spesielle tegn på for eksempel Downs syndom.
 • Armer, skuldre og krageben:  undersøkes for hevelser eller andre tegn til brudd. Noen ganger kan nervene til armene skades under harde fødsler og det er derfor svært viktig at en undersøker at barnet har normal bevegelighet i begge over- og underarmer.
 • Hender og føtter: en undersøker furer i hendene, om det er det ekstra fingre eller tær, eller om det er manglende eller sammenvokste fingre/tær. Det kan også være andre feilstillinger eller misdannelser som f. eks klumpfot. Noen ganger må barnet henvises videre til undersøkelse av ortoped eller fysioterapeut.
 • Mage: en undersøker formen på magen, er den utspilt? Forstørret lever kan være tegn på hjertesvikt og alvorlig hjertefeil. Forstørret milt eller nyre kan indikere misdannelser eller blodsykdommer og er viktig å ikke overse. En observerer også om barnet har hatt urin og avføring.
 • Hofter: undersøkes ekstra grundig for å utelukke at hoften er ute av ledd(hofteleddsdysplasi). Dette gjøres ved ulike tester som Ortolani og Barlows test, i tillegg er det viktig med symmetri.
 • Kjønnsorganer: inspiseres for å se at det ser normalt ut. Jenter kan gjerne ha litt blod eller slim fra vagina. Hos guttene er det viktig å undersøke at begge testiklene er tilstede i pungen og at urinåpningen munner normalt på penis. Hypospadi der urinåpningen ikke munner normalt på penis, er relativt vanlig, og må ofte korrigeres kirurgisk når barnet blir litt eldre. Noen gutter har også vannbrokk i pungen, dette regnes som ufarlig og krever ingen behandling.
 • Hud: en undersøker hudfarge, utslett.
 • Nevrologi: barnet undersøkes om det er sidelike og normalt utløsbare gripereflekser i hender og føtter, samt at Moro refleksen lar seg normalt utløses. Mororefleksen utløses når barnet føler at han er usikker og da slår ut med begge armene.
 • Tonus/traksjon: ved å teste muskelspensten til barnet får en et inntrykk av om han er slapp eller har god spenst. Dette sier noe om den generelle tilstanden til barnet.
 • Rygg: ryggen undersøkes ved at  barnet løftes opp og holdes med en hånd. En ser etter symmetri, normal ryggrad, tegn til skjult ryggmargsbrokk.
 • Oksygenmetning i blodet: det måles oksygenmetningen i blodet til alle nyfødte. Dette gjøres for å avdekke alvorlige hjertefeil. Undersøkelsen er helt smertefri og det festes et lite måleapparat på barnets fot/hånd. Dette teller antall røde blodlegemer som er mettet med oksygen/surstoff. Undersøkelsen varer i kun noen minutter. Oksygenmetningen skal normalt være over 95 %. Noen ganger kan nyfødte ha lavere metning uten at det er snakk om alvorlige hjertefeil, men lungeproblematikk eller infeksjon. Imidlertid vil ofte barn med påvist lav oksygenmetning overflyttes til fra barselavdelingen til nyfødtavdelingen for mer overvåkning.
 • Hørsel: de fleste nyfødte får nå tilbud om hørselstest før utskrivning. Målet er å oppdage et eventuelt hørselstap så tidlig som mulig for rakst å komme igang med hjelpetiltak. En liten propp settes i barnets øregang. Det sendes små klikkelyder inn i øret, og et normalt indre øre sender klikkelydene tilbake ut gjennom øregangen. Denne lyden registreres. Testen er helt smertefri.
 • Blodprøver: Alle nyfødte blir undersøkt for 23 sjeldne arvelige sykdommer. Screeningen er nylig utvidet fra to sykdommer, fenylketonuri (tidligere kalt Føllings sykdom) og medfødt hypotyreose. Årlig vil sannsynligvis 50-60 sykdomstilfeller oppdages ved en utvidet screening.
 • Gulsott: gulsot er vanligvis fysiologisk og helt ufarlig, men noen ganger kan det være alvorlige bakenforliggende årsaker til gulsoten eller gulsoten blir så høy at den må behandles. Barn som blir synlig gule i huden og på sclera (det hvite i øyet) undersøkes med en liten maskin som trykkes mot huden. Dersom dette viser over en gitt verdi, tas det blodprøver for å følge bilirubin-nivået hos barnet. Noen ganger må barnet behandles med fototerapi dersom bilirubin nivået går over barnets behandlingsgrense.

Fått en Award av Reni Alexandra og Marte Klanderud
Med denne Awarden var det 7 spm som jeg må svare på...

Ta opp nærmeste bok, slå opp på side 18, og let frem linje 4 - hva står det?
* Ingen bok i nærheten..

Hva var det siste du så på TV?
* Frustrerte fruer

Bortsett fra datamaskinen - hva hører du akkurat nå?
* Hører på Frustrerte fruer på Bliss :-P Hehe

Når var du sist ute og hva gjorde du da?
* I går var eg med min venninne Camilla A, men sist eg var UTE var vel med min kjære Åshild og Thea Isabel i magen :-D<3

Hva har du på deg nå?
* Joggebukse og t-shorte

Hva var den siste filmen du så?
* Away we go (kjedelig)

Skulle du kunne overveie å flytte til utlandet?
* Eg elsker Norge sine 4 årstider, og vil egentlig se alle årstidene, MEN jan-mars eller sept-nov hadde eg ikkje hatt noe problemer med å bo i utlandet :-P

AWARDEN SKULLE SÅ SENDES TIL 7 ANDRE
http://jegogminlille.blogg.no
http://andreassencamilla1.blogg.no
http://melinaamundsen.blogg.no
http://marionlende.blogg.no
http://sandrareegard.blogg.no
http://wheniseeyousmile.blogg.no/
http://mamma92.blogg.no/
Hei igjen Karianne.
I dag er det søndag 30.januar, og du er 36 uker ut i svangerskapet. Det er 4 uker og 2 dager igjen til din termin, tirsdag 1. mars.

BABYVERDEN:
Vekt: 2700gram, CRL: 32, Lengde: 44

MAMMANETT:
Vekt: 2900, Lengde: 45

Men i hannes vekstøkning gjennom svangerskapet skal han være rundt 3200 gram og 48 cm. 


- Termin: 01.03.2011 menstermin, 15.02.2011 vekstkontroll termin fra veke 28+5 <3
- På vei: 36 veker ♥
- Igjen til termin: 4 uker + 2 dager +/-. 30 dager igjen til termin.
- Kjønn: En perfekt liten prins <3
- Navn: Matheo <3
- Hodet ned: Ja, har lagt med hodet ned siden ordinær ultralyd uke 17+5 <3
- Hodet festet: Får se hva jordmor sider den 31.januar ;-) De har sagt ja siden uke 33
- Aktivitet innenifra: JA! Masse bevegelser stortsett hele dagen <3
- Babyens søvnmønster: Sover ganske mye på formiddagen og ettermiddagen, men veldig våken om kvelden og natten :-)
- Leie: Han ligger med hodet ned, ligger med ryggen til venstre og beina oppe i ribbeina på høyre side.
- Utålmodig: JAA, nedtelling på dager :-P <3 Men nyter dagene selvfølgelig. Søvn og roen før babyen kommer <3
- Vektøkning: Lagt på meg 4 kg ;-D
- Vann i kroppen/Hevelser: Nei
- Søvn: Våknet av og til av at eg må på do. De fleste gangene for spark + bevegelser, halsbrann og at eg brekker meg.
- Neste kontroll: Jordmor 31.jan kl 10:00
- Barnerom: Ferdig innredet :-D<3
- Utstyr: Vogn, bilsete, 2 stellebord(ett oppe og ett nede), kjørepose, vognpose, regntrekk, det meste i str 50, litt i 56 og alt i str 62, sengehimmel, en vegglampe, sengesett, laken, tisselaken, håndklær, kluter, bleier og vugge (m/dyne), dyne til vognen, 2 ammeputer, brystpumpe, ammeinnlegg i ull, kommode, sprinkelseng, 1 stellematter, stelleveske, uro, 2 leketepper +++
- Mangler av utstyr: Litt. Men er ting som sengetøy, sengesett til juniordyne, laken til 60x120, babygym, vippestol og mye stelleprodukter. Av klær (Lue, strømpebukser). Klær til han når han har sluttet å bruke 62 må eg kjøpe nærmere sommeren. (Alt for varmt å gå med det meste som blir solgt nå) og en stellematte til.
- Strekkmerker: Ja, på rumpen, som kom leenge før eg ble gravid + to "søte" små streker ved piercringhullet som nettop har kommet
- Melk i brystene: JAAA! En del råmelk.
- Om fødselen: Eg er jo selvfølgelig redd tilfelle det skulle være noe gale. men ellers så gleder eg meg veldig til å oppleve det å føde mitt eget barn. Blir helt fantastisk, men grusomt vondt :-)
- Plager: Kvalme, halsbrann, blir fort svimmel, trøtt, slapp og sliten, bekkenløsning fra helvete, neseblod og vært forskjøla siden dag en.
- Oppegående: Er helt skutt. Eg er kjempe sliten og bekkenet mitt gjør kjempevondt. Både bak ved korsryggen, begge sidene, men mest fremme i skambeinet. Vond korsrygg, og midterst på ryggen og langs hele ryggraden. MEN er verst fremme i skambeinet
- Sulten: Ikkje mer enn før
- Dilla på: Doc
- Kynnere: JAA, masse
- Tungt: Ja, godt med vekt!! Store prinsen min <3
- Høygravid: JAAAAA :-D
- Sykehusbaggen: FERDIGPAKKET :-D
- Humør: Opp og ned.
FØR SVANGERSKAPET 59 KG
Uke 5 - 2,3 kg - gått ned 6 kg = 53 kg
Uke 6 - - gått opp 1 kg = 54 kg
Uke 7 - 2,6 kg - gått ned 1 kg = 53 kg
Uke 8- - gått ned 1 kg = 52 kg
Uke 9- - gått opp 2 kg = 54 kg
Uke 10 - 3 kg - gått ned 1 kg = 53 kg = Gått ned tilsammen 6 kg
Uke 11 - - gått ned 2 kg = 51 kg = Gått ned tilsammen 8 kg
Uke 12- - gått opp 2 kg = 53 kg = Gått ned tilsammen 6 kg
Uke 13 - 3,5 kg - gått opp 2 kg = 55 kg = Gått ned tilsammen 4 kg
Uke 14 - - gått ned 2 kg = 54 kg = Gått ned tilsammen 5 kg
Uke 15 - 4 kg - gått opp 1 kg = 55 kg = Gått ned tilsammen 4 kg
Uke 16 - - er det samme som forje uke. 55 kg :-)
Uke 17 - 5,6 kg - er det samme som forje uke. 55 kg :-) 4 kg igjen
Uke 18 - - 55 :-) 4 kg igjen til å nå vekten før eg ble gravid
Uke 19 - - 56,2 kg :-) 1 kg opp :-) 3 kg igjen til det eg var før
Uke 20 - 6,2 kg - 57 kg :-) Opp 800 gram da :-P 2 kg til det eg var.
Uke 21 - - 57 kg :-) 2 kg til det eg var
Uke 22 - - 57 kg :-)
Uke 23 - 7,2 kg - 57 kg :-)
Uke 24 - - 57 kg :-)
Uke 25 - 8,2 kg - 57,5 kg :-) Var 59 før eg ble gravid. Har da 9,7 kg å ta igjen siden eg har 1,5 kg til min normale vekt
Uke 26 - - 58,5 kg :-) Var 59 før eg ble gravid. Har 0,5 kg igjen til min normale vekt
Uke 27 - 9,3 kg - 59 kg :-) Endelig nådd normalvekta mi :-D
Uke 28 - - 59 kg :-)
Uke 29 - - 59 kg
Uke 30 - 10,3 kg - 60 kg :-D Lagt på meg 1 kg :-D FEIRING :-P
Uke 31 - - 61 kg :-D Lagt på meg 1 kg til siden forrige uke, men tror det er julematen fra 1&2 juledag :-P
Uke 32 - - 61 kg :-)
Uke 33 - 11,3 kg - 62 kg :-) Lagt på meg 3 kg :-)
Uke 34 -                -  62 kg :-) Lagt på meg 3 kg :-)
Uke 35 - 12,2 kg - 62,5 kg :-) Lagt på meg 0,5 kg siden forrige uke. Spiser mye for tiden :-P
________________________________________________________

Uke 36 -               - 63 kg :-) Lagt på meg 0,5 kg siden forrige uke. Tilsammen 4 kg i heile svangerskapet har eg lagt på meg
________________________________________________________

Uke 37 - 13 kg
Uke 38 -
Uke 39 -
Uke 40 - 14 kg
1 TRIMESTER= FRA FØRSTE DAG I SISTE MENS
1 fullgått måned: 4 uker + 2 dager (0 - 4+2)
2 fullgåtte måneder: 8 uker + 5 dager (4+3 til 8+5)
3 fullgåtte måneder: 13 uker + 2 dager (8+6 til 13+2)

2 TRIMESTER= FRA UKE 13
4 fullgåtte måneder: 17 uker + 5 dager (13+3 til 17+5)
5 fullgåtte måneder: 22 uker + 2 dager (17+6 til 22+2)
6 fullgåtte måneder: 26 uker + 5 dager (22+3 til 26+5)

3 OG SISTE TRIMESTER = FRA UKE 28, og er i det nå :-D
7 fullgåtte måneder: 31 uker + 2 dager (26+6 til 31+2)
8 fullgåtte måneder: 35 uker + 5 dager (31+3 til 35+5)
9 fullgåtte måneder: 40 uker (35+6 til 40 +2) - Er 36 nå :-) 30 dager igjen til termin 
OM BARNET:
Fosteret er i begynnelsen av denne uken 34 uker gammelt. Morkaken som lenge var tyngre enn fosteret, veier nå en sjettedel av fosterets vekt.

Fordøyelses- og tarmsystemet er fremdeles relativt umodent, og vil ikke være helt modent før barnet er tre til fire år gammelt. Nå utgjør fettlaget omtrent 15 prosent av fosterets vekt, og vil gjøre det lettere å regulere kroppstemperaturen etter fødselen. Huden ser lyserosa ut til tross for fettlaget. Årsaken er at blodårene ligger så nær hudoverflaten. Hudfolder rundt blant annet knær, håndledd og nakke utvikles.

Fosteret tisser ca. 30 ml. urin pr.time. Det betyr at fostervannet tilsettes ca. ½ l. urin hver dag. Dette renses gjennom morkaken, som nå veier ca. 500 g., er ca 20 cm, i diameter og ca. 2,5 cm, tykk. Fosterets hud glatter seg ut.


TIL MOR:
Nedtelling!

Den fantastiske reisen avslutter snart sin første etappe. Hvordan er det med dere? Oppleves det fortsatt som å seile under fjerne himmelstrøk, eller har dere blitt mer fortrolige med farvannet dere ferdes i? Kysten må nødvendigvis oppleves forskjellig siden dere er to (tre) mennesker, av motsatt kjønn og med forskjellig utgangspunkt.

Men hvorfor ikke sette av tid til å bli beriket med hverandres opplevelse? Det er ennå tid til det. Ved å sette ord på tanker og følelser får man samtidig bearbeidet dem. Det kan representere en trygghet for dere å vite at begge er opptatt av noen av de samme tingene. Samtidig kan det å få ta del i partnerens verden gi nye perspektiver på ens egen tilværelse. Et unikt utgangspunkt for å finne ut hvor dere står, og hvordan dere skal gå videre i denne viktige forberedelsesprosessen. Er det vanskelig å snakke om tingene, går det jo også an å skrive til hverandre, enten i brevform eller ved å legge igjen tankene på PC?en.

Kjenner du anfall av fordøyelsesbesvær og verking under ribbeinsbuen har du forklaringen her: Dette er tiden da livmoren er på sitt høyeste punkt, ofte helt oppunder brystspissen. Barnets og livmorens vekst presser brystkassen oppover og de nederste ribbeina trykkes utover. Trøst deg med at barnets hode når som helst kan gå ned i bekkenet ditt, og dette vil gi deg bedre pusteplass. Dessverre er det ofte slik at dette i stedet gir økt press på urinblæren, og du kan føle trang til å late vannet ofte, - plagsomt ofte, synes noen. Det kan vel være godt å tenke på at du snart vil få hele "mageregionen" for deg selv! Tror du meg hvis jeg sier at du vil savne sparkene? Noen får økt tendens til svangerskapsforgiftning mot slutten av svangerskapet. Vær oppmerksom på hovne ankler, stor vektøkning, hodepine og magesmerter. Er du bekymret? Ta kontakt med jordmor eller lege. 

På svangerskapskontrollen vil lege/jordmor gjøre rutinemessige undersøkelser som viser om du evt. har svangerskapsforgiftning.
Førstegangsfødende har større risiko for svangerskapsforgiftning.


TERMINKALKULATOR FRA BABYVERDEN + MINE EGNE DATOER :-D
20 juni= 4 veke på vei
27 juni= 5 veke på vei
01 juli= Hjertet begynte å slå
04 juli= 6 veke på vei
11 juli= 7 veke på vei
18 juli= 8 veke på vei
25 juli= Embryoet begynner å bevege på seg. 9 veker
01 august= Dagen du kunne bli kalt ett foster + alle indre organer ferdig formet. 10 veker
02 august= Såg deg for første gang på kk etter eg hadde hatt en blødning 29.juli
05 august= Eg og tante Cecilie såg deg på 3D ul <3
05-06 (natten) august= Hørte hjertelyden første gang med Angelsound
08 august= 11 veker
15 august= Risiko for spontanabort avtar. 12 veker
22 august= Kvalmen avtar for de fleste. 13 veker
28 august= Kjente bobling for første gang
29 august= Kjønnet er tydelig. 14 veker
05 september= 15 veker
12 september= Fosteret tisser= 16 veker
16 september= Kjente første spark <3
19 september= 17 veker
24 september= 17+5 veker= Var ordinær ultralyd, du er en prins :-D <3
26 september= 18 veker
03 oktober= 19 veker
09 oktober= Kjente ett ninja spark første gang <3
10 oktober= Fosteret begynner å få søvnmønster. 20 veker
14 oktober= Innlagt på kk for nyrestein
15 oktober= Utskrevet fra kk
17 oktober= 21 veker <3
19 oktober= Inn igjen på kk fordi eg hadde blodtrykk på 80/40.
24 oktober= 22 veker <3
30 oktober= Natt den 30 våknet eg for første gang av at Matheo sparket
31 oktober= Fosteret begynner å høre <3 23 veker
07 november= 24 veker <3
14 november= 25 veker <3 Og kjente hikking for første gang :-D
18 november= 100 dager igjen, 25+4dager <3
21 november= 26 veker <3
27 november= 26+6 veker= Ferdig med 6mnd og første dag i 7mnd
28 november= 9 av 10 overlever om de blir født nå. 27 veker
01 desember= 27+ 3 veker= 3D ul
05 novemver= 28 veker <3
10 desember= 28+5 uker= Rutine ul på kk
12 desember= 29 veker <3
12-14 desember= Innlagt på kk
19 desember= 30 veker på vei med prinsen min= 10 uker +/- igjen :-D
24 desember= 30+5 veker= JULAFTEN :-D
26 desember= 31 veker <3
02 januar= Mange begynner å feste seg. 32 veker <3
05 januar= Omvisning på KK
07 januar= Jordmorkontroll
08 januar= La merke til mitt første strekkmerke under piercringhullet :-/ Hmm
09 januar= 33 veker <3
16 januar= 34 veker <3
20 januar= 34+4 veker =Høygravid :-D
23 januar= 35 veker <3
30 januar= 36 veker <3 30 dager igjen
04 februar= Mamma og pappa reiser til syden :-( 36+5 veker på vei)
06 februar= 37 veker <3
08 februar= Svangerskapspermisjonen begynner
11 februar= Mamma og pappa kommer hjem fra syden :-) 37+5 veker på vei
12 februar= Nå kan du bare komme når du måtte ønske <3 37+6 veker på vei
13 februar= 38 veker <3
15 februar= Vekstkontroll termin som ble målt 10.12.2010 pga str hannes
20 februar= 39 veker <3
27 februar= 40 veker <3
01.mars=TEEEERMIN :-D<3<3 40 + 2
Bildet er lånt fra http://www.side2.no/helse/article2659960.ece

Kolikk er en tilstand, ikke en sykdom. En mye brukt definisjon er at barn som skriker uten noen klar årsak mer enn tre timer mer enn tre dager per uke i mer enn tre uker har kolikk. Kolikk starter ofte når barnet er et par-tre uker gammelt, og varer typisk til ca. tre måneders alder. Imidlertid kan det her forekomme avvik i begge retninger, tilstanden kan starte tidligere og/eller vare lenger.

I mange tilfeller følger skrikingen et mønster, altå at barnet har en skrikeperiode på omtrent samme tid på døgnet hver dag. Kolikk er vanskelig å behandle, men en skal alltid oppsøke lege når det oppstår for å sjekke om barnet lider av en sykdom.

Kolikk er mer utbredt blant førstefødte enn hos barn med eldre søsken. Jeg har også sett det påstått både at kolikk er mye mer utbredt i den vestlige verden enn ellers, og at det er like utbredt overalt. Genrelt har det vært forsket en del på kolikk, men mitt inntrykk er at resultatene spriker en del. Jeg antar at årsaken er todelt. For det første er det en litt abstrakt lidelse, og pasienten kan ikke gjøre rede for hva han eller hun føler/kjenner. For det andre varer lidelsen et begrenset tidsrom med stor variasjon, noe som blant annet gjør det vanskelig å verifisere om en behandling virker eller om det gikk over av seg selv.

Problemet rammer opptil 25 prosent av friske babyer

HVA SKYLDES KOLIKK?
Årsaken til at noen spedbarn plages med kolikk er ukjent. Det finnes mange ulike teorier som blant annet fokuserer på mage/tarmproblemer, umodent sentralnervesystem eller at det har sammenheng med barnets personlighet eller foreldrenes atferd. Ingen av disse gir noen god forklaring på tilstanden, og man tror at det kan skyldes en kombinasjon av flere forhold.

En vanlig oppfatning er at kolikk er luftsmerter, og det kan godt være riktig. Imidlertid er det blitt mer vanlig å anta at skrikingen kan ha forskjellige årsaker i forskjellige tilfeller. Dette underbygges av at kolikk generelt sett er vanskelig å behandle. Personlig tror jeg at et kolikkbarn kan være berørt av flere av disse årsakene, noe som vanskeliggjør diagnostisering og helbredelse. Jeg har vært borti følgende årsaksteorier:

 • Luftsmerter: Små barn har tynne tarmer, og i enkelte tilfeller oppstår det smerter når luft skal passere.
 • Allergier: Allergier kan være smertefullt og forårsake skriking.
 • Mors kosthold (ved amming): Dette har sammenheng med luftsmerter og allergier. Barnet kan reagere på stoffer som finnes i morsmelken, og kan dermed bli bedre om moren legger om kostholdet. De mest vanlige tipsene jeg har sett er at moren kutter ut produkter som inneholder kumelk, og en del grønnsaker som kål, løk etc. Vær oppmerksom på at kolikken på ingen måte trenger å ha noe med mors kosthold å gjøre. Selv om dette ofte er det kolikk-foreldre hører om først og oftest, noe som kan bidra til å gi en sliten mor ubegrunnet skyldfølelse.
 • Følsomt barn: Enkelte barn er veldig følsomme for stimuli, lyder, lys, brå bevegelser og lignende.
 • Stimulering: Barnet kan være over- eller understimulert. Barnet kan også være trøtt.
 • Vagusnerve: Vagusnerven kan komme i klem eller bli irritert på grunn av forskyvninger i nakkevirvlene.
 • Spenninger i hodeskallen: Hos noen barn kan det oppstå spenninger i hodeskallen, for eksempel i forbindelse med fødselen. En teori er at disse spenningene kan forårsake hodepine.
 • Feil mengde mat: Enkelte barn kan spise for mye eller for lite.
 • Andre sykdommer: Mange sykdommer medfører forskjellige former for smerter og ubehag som kan får barnet til å skrike.

Når kolikken gir seg etter noen endeløse uker/måneder utvikler kolikk-barn seg som alle andre barn. Enkelte hevder til og med at de kan bli mer harmoniske da de ofte har fått mer kroppskontakt enn andre barn.

NÅR SKAL ENN KONTAKTE HELSESØSTER ELLER LEGE?:

 • Hvis dere tror barnet gråter mer enn det som er vanlig.
 • Hvis du er i tvil om barnet ditt feiler noe, kan du få bekreftelse på om barnet er friskt og får nok mat.
 • Hvis du har behov for råd, støtte og veiledning gjennom en tøff tid.
 • Hvis du tror barnets gråt og uro skyldes en reaksjon mot kumelk eller andre matvarer.

GODE RÅD:

 • Forsøk å skape ro rundt måltidene, spesielt hvis barnet er glupsk eller kaver mye. Hvis du ammer pass på ammeteknikken og ikke bytt bryst for fort. Sørg for at barnet spiser seg mett.
 • La barnet rape skikkelig etter hvert måltid.
 • Unngå røyking i hjemmet og i nærheten av barnet.
 • Skap faste, gode rutiner og ro rundt barnet. Kartlegg barnets uro/gråtemønster og legg gjerne opp dagen etter det. Ved å kose seg med barnet i de gode periodene på dagen, opplever mange foreldre at det er enklere å komme igjennom gråteperiodene.
 • Forsøk ulike måter å roe barnet på. Noen kolikkbarn roer seg ved bæring og vugging. En bæresele kan da være avlastende å bruke. En durende bakgrunnslyd kan også virke beroligende.
 • Det er både fysisk og psykisk tungt for nybakte foreldre å ha et spedbarn med kolikk. Det er viktig at foreldrene støtter og avlaster hverandre. Be gjerne familie eller venner om hjelp til barnevakt eller andre praktiske gjøremål.
 • Husk at dette er noe som varer i en periode og som alltid vil gå over.

SPESIELLE TILTAK SOM KAN PRØVES UT:
Be gjerne helsesøster om råd for hvilke av tiltakene som kan være lurt å prøve ut for deres barn. Gå systematisk til verks, ikke prøv for mange tiltak om gangen.

Sukkervann
Sukkervann er et gammelt råd som i nyere studier har vist seg å gi en beroligende og lindrende effekt på gråt og uro. Sukkervannet virker raskt hvis det har effekt, og virkningen varer i 1/2-2 timer. Det skal ikke gis forebyggende, men først når barnet skriker, og gjerne hver time om nødvendig.

 • Dosering: 2 ml lunkent sukkervann gis med en doseringssprøyte inn i barnets munnvik. Ro barnet i armkroken mens du gir sukkervannet.
 • Oppskrift på sukkervann: 1 strøken spiseskje (15 ml ) vanlig sukker løses opp i 1 dl kokt vann og avkjøles. Hvis denne styrken ikke virker, kan du øke sukkermengden til 2 strøkne spiseskjeer til 1 dl varmt vann. Oppnår du ikke bedring med den sterkeste blandingen er det ikke noe poeng å forsette.


Barn som ammes

Mor kan forsøksvis endre kostholdet sitt, og fortsette med det hvis barnets tilstand bedres.

 • Unngå koffeinholdig drikke (kaffe, cola, te).
 • Unngå kumelkprodukter (melk, smør, ost, yoghurt) i en uke. Hvis barnet blir bedre, skal moren spise kumelkprodukter igjen etter to uker. Hvis kolikken kommer tilbake kan det skyldes at barnet reagerer på kumelkproteiner. Hvis barnet reagerer på kumelkproteiner, bør mor kutte ut meieriprodukter fra kostholdet sitt og heller ta et tilskudd med 1 gram kalsium daglig mens hun ammer.
 • Ammete bestående av ulike urter eller fennikelte kan drikkes av mor. Urtete med fennikel, karve eller kamille har tradisjonelt vært brukt til barn ved kolikk og luftplager, men effekten er usikker.


Barn som får morsmelkerstatning

Skift forsøksvis til et melke-erstatningspreparat basert på hydrolysert kasein eller soya. Snakk i så fall først med helsestasjonen eller lege om dette. Disse produktene fås kjøpt på apotek.

Alternativ behandling
Kiropraktorer tilbyr behandling av kolikkbarn. Studier har ikke kunnet påvise at kiropraktorbehandling har effekt på spebarnskolikk. Homøopati, akupunktur, fotsoneterapi og massasje har ikke vært vitenskapelig undersøkt som behandling ved kolikk.

Akupunktur

Akupunktur går typisk ut på å stikke nåler i punkter som ofte ligger ved nervepunkter. Ta kontakt med helsestasjon eller lege for å finne noen som kan utføre denne behanlingen i forbindelse med kolikk. Jeg er i ettertid blitt gjort oppmerksom på en undersøkelse som viser at akupunktur kan forkorte kolikkperioden.

Ammete:
Dette er en spesiell urte-te for ammende som man kan kjøpe på apoteket. Teen skal bidra til å øke melkeproduksjonen, men jeg har sett det hevdet at den også kan lette symptomene ved kolikk. STÅR OM LENGER NEDE

Ammeteknikk:
Nå kan jeg av naturlige årsaker ikke utale meg alt for autorativt om dette, men det skal være viktig å passe på at barnet ikke svelger for mye luft under ammingen. Hos enkelte hjelper det med hyppige pauser hvor barnet kan få sjansen til å rape.

Bevegelse:

Enkelte barn roer seg dersom de blir holdt i bevegelse. For eksempel ved at de ligger i vogna og blir kjørt, eller i bil. Det finnes også en mekanisk innretning kalt baby-rocker som så vidt jeg husker skal kunne kobles på en vugge.

Fenikkelte:
Denne teen skal hjelpe fordøyelsen i gang. I motsetning til ammete, er det barnet som skal ha denne. Hør med apotek eller helsestasjon for å få oppskrift. Husk å opplyse at det er til et spedbarn.

Homeopati:
Enkelte homeopater hevder å ha oppnådd gode resultater med behandling av kolikkbarn. Sjekk helsestasjon, lege eller gule sider.

Kiropraktor:
En del kiropraktorer tilbyr også å behandle kolikkbarn. Dette skal virke i de tilfeller hvor angusnerven er kommet i klem. Behanldingen går ut på at kiropraktoren slår lett på nakke- og ryggvirvler med en dertil egnet instrument

Lyd: En del barn blir roligere av bakgrunnslyd. Jeg har for eksempel hørt om tilfeller der foreldrene har latt støvsugeren gå. Antar dette barnet lå på eget rom. I andre tilfeller er det spesiell musikk som kan roe barnet. Så vidt jeg har forstått er teorien enten at lyden minner om miljøet i mors liv, og/eller at den fjerner oppmerksomheten fra smerten. Uansett, husk brannfaren og strømregningen. Istedet for å bruke støvsugeren vil jeg anbefale å spille inn lyden på kassett, CD-spiller eller lignende og så bruke denne.

Massasje:
Masasje av magen kan hjelpe i enkelte tilfeller. Bagrunnen er at massasjen skal hjelpe luft til å passere gjennom tarmene. Hør med helsestasjon for nærmere opplysninger.

Naprapati
Mange naprapater behandler barn med kolikk. Jeg er ikke kjent med resultater. Det finnes en ovesikt over naprapater hos http://www.naprapat.org/.

Minifom:
Minifom er et middel en får kjøpt på apoteket. Det skal løse opp luftbobler i tarmene, eller gjøre dem mindre, og dermed gjøre det lettere for luften å passere tarmen. STÅR OM DEN LENGER NEDE!

Mors kosthold:

Dersom mor ammer barnet kan mors kosthold påvirke barnets fordøyelse. Mor kan derfor prøve å kutte ut en del næringsmidler i noen dager og se om det hjelper. Produkter basert på kumelk er ofte nevnt, altå melk og ost. I tillegg er løk, diverse rot-sorter og en del krydder ofte under mistanke. I tillegg kan det være snakk om rene allergier. Dersom det hjelper å utelate noe fra kostholdet, kan en prøve å ta det inn igjen etter en tid for å se om kolikken kommer tilbake. Dersom mor kutter ut meieriprodukter over en lenger periode, bør hun ta kalktabletter for å sikre å få nok kalcium. Husk at mors kosthold ikke trenger å ha noe med kolikken å gjøre. For en sliten mor kan stadig gjentatte spørsmål om "kan det være noe du spiser" bidra til skyldfølelse.

Osteopat:
I enkelte tilfeller skal det kunne oppstå spenninger mellom beinplatene som utgjøre hodeskallen, for eksempel etter en hard fødsel. En osteopat kan løsne disse spenningene ved å "massere" og trykke på hodet.AKTUELLE PRODUKTER SOM KAN BRUKES MOT KOLIKK
- Til spedbarnet kan du bruke Miniform. 10 dråper gis med skje før hvert måltid. Det kan ta et par døgn for å få full effekt. Minifom dråper har vært brukt til spedbarn i en årrekke, men det mangler dokumentasjon i forhold til virkning. Inneholder legemidlet dimetikon. Les pakningsvedlegget før bruk. Ikke alle apotek fører de samme produktene. Produktene som er omtalt her fåes hos Apotek 1. Ikke alle Apotek 1 lagerfører preparater merket (F). Minifom skal virke ved å fjerne luftbobler i barnets tarm. Legemiddelverket frarådet tidligere ukritisk og langvarig bruk av dette middelet til små barn. Dette var begrunnet med innhold av konserveringsmidlene propyl- og butylparaben. Disse konserveringmidlene er nå fjernet fra produktet og det er derfor ikke lenger grunn til å fraråde bruk

- Mor kan bruke Helios Ammete (anis, fennikel, karve og brennesleblad). 1 teskje ammete til 1 kopp kokende vann. La det trekke under lokk i 5-10 minutter
Hva skal enn spise og ikkje spise når man ammer? Har hørt det er så lett å spise noe gale og så får babyen skikkelig magevondt. Har virkelig lyst å unngå det om eg får til ammingen. Har så lite lyst å ha en gutt med magevondt når det er noe eg har spist som gjør det :-/
Noe spesielle ting enn ikkje skal spise? Har du opplevd å spise noe som gjør at babyen får vondt i magen?
Har fått spørsmål om hva eg har i bildehyllen min. Enda er det ikke så mye. Har ikkje blitt prioritert så veldig mye penger i den :-P Men eg har 2 rammer, 3 bordkortholdere med bilder av Matheo, K&M bokstaver, "vase" m/blomst, og en telysholder. Skal gå mer der :-) Er så lei fargen på den veggen nå. Vil ha den mørkere enn resten :-P Men maling er eg ferdig meg. Off, for ett herk!! I dag skal eg mest sansynlig kopiere ut noen bilder som eg skal ha i bildehyllen og rundtom :-) Skal bli kjekt å få bilder i leiligheten. Er jo HELT tomt!
Da har eg gått inn i min 9 og siste måned :-D Kjempe spennende og stas, men likevel litt trist at det er min siste måned som gravid. Kommer nok til å savne alle bevegelser, spark og det å gå stolt rundt med magen <3 Men til syvende og sist må svangerskapet ta slutt, og er glad det ikkje er lenge til når det gjelder alle plagene som har følgt meg på veien. Min 9 måned begynte perfekt :-D Eg har hatt en nydelig kveld med bestevenninnen min <3 Snakket i evigheter om alt og ingenting. Kjente virkelig at eg trengte å få le en del og virkelig bare kose meg. Tenk at det mest sansynlig er siste gang hun ser magen før han er kommet til verden <3 Tiden flyr virkelig :-D Nå skal eg ta meg en velfortjent natt med god (får eg håpe) søvn. Vært egentlig ganske dårlig, så satser på at eg blir bedre i løpet av natten <3

SLUTTEN AV ÅTTENDE MND:

I løpet av den siste måneden før fødselen snur fosteret seg, og hodet fester seg i bekkenet til kvinnen. Alt gjøres klart til fødselen. Etter ca. 40 uker blir barnet født. I Norge er gjennomsnittlig fødselsvekt 3,6 kilo.

Ved slutten av åttende måned er barnet omkring 45 centimeter langt og veier 2,5 kilo. Babyen utvikler seg raskt i denne perioden, særlig gjelder det utviklingen av hjernen. Barnet ditt kan nå se og høre. De fleste av kroppens systemer er velutviklet, men lungene kan fremdeles være umodne. 

Nå begynner du virkelig å føle spenningen. Det er ikke lenge igjen. Plagene skissert ovenfor vil bli mer ubehagelige i takt med at magen vokser. Særlig vil du ha problemer med å puste ordentlig.

9 MND:
Barnet er i slutten av måneden 50 cm langt og veier over tre kilo. Lungene er modne og barnet er klar til å møte verden. Babyen har det trangt nå, og det har kanskje sunket ned i bekkenet. Det er derfor helt normalt at du merker mindre til barnet nå enn det du har gjort hittil.

Den hvitaktige utfloden fra skjeden blir mer slimholdig, og den kan godt være blodstripet, brunlig eller rødlig. Særlig etter samleie. I tillegg til plagene nevnt ovenfor vil du merke økende smerter og tyngdefornemmelser i ryggen. Ubehag og verking over sete og bekkenområdet er også vanlig. Når barnet synker ned i bekkenet vil du igjen måtte gå på toalettet ofte, men pustebesværet blir vesentlig bedre. Kynnerne kan i dette stadiet være smertefulle.Du kan føle deg trett, for så å føle at du har ekstra mye energi. Du føler deg lettet over at du snart er kommet i mål, samtidig som at du fremdeles er svært irritabel. Kommentarer som ?- er du her enda?? kan få det til å koke over for deg. 

Vektøkningen stopper normalt opp i slutten av svangerskapet. Etter 36. uke vil du vanligvis bli innkalt til kontroll hver uke. Jordmor kan anslå størrelsen på fosteret, og hun vil se om barnet ligger i hodeleie eller seteleie, hvor langt ned det har sunket og om det er festet i bekkeninngangen. Jordmoren kan også kjenne på livmorhalsen for å se om den har begynt å modnes, men gynekologiske undersøkelser gjøres her i Norge bare ved den første legeundersøkelsen. Man er redd for å sette i gang fødselen ved indre undersøkelser. 
"Tante" Cecilie og Katharina kjenner spark for første gang <3

I kveld får eg besøk av bestevenninna mi <3 Gleder meg sånn til å se jenta mi igjen :-*<3 Sikkert siste gang eg ser hun før Matheo melder sin ankomst. Synd at hun går på skole så langt vekke, men hun er den flinkeste studenten, så er bare stolt eg :-D Hihi <3 Trenger virkelig å kose meg så mye eg kan etter enda en drittdag! Matheo blir helt vill når "tante" er på besøk :-D (Blir alltid så livlig når hun er her). Hihi <3 Satser på at det blir mye digg på bordet, og en god film <3 Denne jente vet å gjøre dagen min bra igjen altså :-D<3 Can`t WAIT!

Hvilke planer har dere for kvelden :-D?
Det har vært en del klageinnlegg de siste dagene, men det med veldig god grunn. Eg er trøtt og sliten, nav++, og i tillegg har eg mange tanker som surrer rundt om ALT. Eg er rett og slett lei alt. Ting går ikkje min vei lenger. INGENTING! Eg er på gråten, og vet ikkje hvor eg skal gjøre av meg! Eg venter på papirer fra Oslo (sykemeldingen og lønns+trekks opplysninger) som eg skal på på mail. Ting tar jo virkelig tid her! Etterpå må eg inn til Nav IGJEN for 2 gang i dag for å levere dette face to face! Og sånn som det ser ut denne måneden så sitter eg igjen uten en eneste krone pga det stygge opplegget de har der inne! Å være aleinemor før enn får barnet er faktisk ikkje lett når Nav ikkje er samarbeidsvillig. Det er så sinsykt mange papirer som skal inn og etterpå er den en del som skal inn også! Eg er så lei alt papirarbeid nå, hvertfall når det må inn for en 3 gang for at de skal registrere deg! Både nav, og lønningskontoret motarbeider meg jo!

Eg er altfor hormonell for dagene! Skal ingenting før eg bryter ut i gråt og alt dette opp i det hormonelle blir for mye. Kan ikkje alt bare ordne seg uten stress :-( Eg vil NYTE siste tiden av svangerskapet!!!
Nybakte foreldre har full rett til å bli kjent med sitt nye barn i fred og ro, uten å ha noen form for dårlig samvittighet for det.. Alle som vil besøke og se barnet har god tid til å vente. Her er noen enkle råd til hvordan dere får ro:

Tilmålt visittid
Bestem selv hvem dere vil treffe og hvor lenge. Som nybakt mamma ønsker man naturlig nok å vise frem babyen til den nærmeste familie. Men la det skje på dine premisser.
 
Innfør ventetid
Vent en stund med vennene. Lag gjerne en informerende SMS: ?Vi fikk en liten jente/gutt den 24. Hun/han er perfekt, veide 3400 gram og var 50 cm lang ved fødselen. Vi har det fint alle tre, men trenger litt ro en stund fremover. Legg igjen en beskjed, så ringer vi tilbake når vi er klare til å ta inn omverdenen igjen.?

Klar melding

Vær tydelig i forhold til de besøkende. Si klart i fra hvordan dere har det. Hvis dere trenger å trekke deg tilbake sammen med babyen, så gjør det.

Nyt medbrakt

Be besøkende selv ta med mat eller kaker, og vis dem hvor kaffetrakteren står. De som du ikke kan si dette til, kan vente med å komme. Det samme gjelder dem som ikke tåler å se et skittent kjøkken, hybelkaniner under kommoden og en mamma i morgenkåpe med uvasket hår.

Prioriter
Slakk av på kravene. Du rekker ikke å dusje, håret er fett, og du går i morgenkåpe og tøfler klokken tre på ettermiddagen. Hva så? Du er blitt mamma!

 Be om hjelp
Dersom mamma er trøtt og lei så bør du innrømme det. Be om avlastning og hjelp, i første rekke fra pappaen, men også fra familie og venner. Et nettverk av støttepersoner er enormt viktig for nybakte foreldre, spesielt for mammaer.

Bruk babytid
Glem klokken. Tid opphører å eksistere i de første ukene med en nyfødt baby. Og slik skal det være. Følg barnets rytme, hvil når barnet sover og unngå å gjøre for mange avtaler. Glem avtaleboken, skru av mobilen, trekk ut telefonledningen..
Magen min er knall hard innimellom. Er jo hard så og si hele tiden siden Matheo er så stor, men enda strammere under kynnere. Nå den siste halvtimen har de vært skikkelig ubehagelige!. Kan ikkje si de er vonde, men veldig ubehagelige. Blir på en måte anpusten (presser skikkelig på lungene), er som ett belte oppå magen som strammer, og har stikkninger under magen sammen med mens smerter. Noenn ganger føler eg at det er noe som lyner fra under magen, og bak til korsryggen. De varer i ca 1 minutt, og kommer ca hvert 5-10 min. Korsryggen har eg vondt i hele tiden, og eg kjenner han har kommet lenger ned. Er jo selvfølgelig modningsprosess, og blir jo sikkert ikkje noe bedre fremover. Problemer med å gå fordi eg føler skambeinet skal knekke i to snart! Satser på at det ikkje er rier. Vil ikkje at han skal komme før eller mens mamma og pappa er i utlandet! Fra 11(etter kl 21) - 12.februar er du hjertelig velkommen lille venn <3 Hehe. Om du skulle kommet nå i nærmeste tid, så gleder eg meg masse til å få se deg <3 :-*

Hvordan var/er kynnerene dine? Hvor lenge varte de og hvor lenge mellom?
I dag er det min siste dag i 8 måned :-D Herremin! I morgen trår eg inn i min siste gravide måned :-D Kjemperart å tenke på, men likevel fantastisk følelse. Eg har aldri vært så nærmt som nå! Er det eg tenker på hver dag; en dag nærmere målet eller det har aldri vært så nærmt som nå :-D I dag er det 32 dager igjen til termin :-D Men personlig tror eg han kommer mellom 15 og 23 dager, og om akkurat 21 dager er det fullmåne. Selvfølgelig kan eg gå over tiden, MEN eg tror ikkje eg gjør det. Ikkje med mine kynnere m/nedpress og stikkninger tror eg :-/ Tiden vil vise :-D

1 TRIMESTER= FRA FØRSTE DAG I SISTE MENS
1 fullgått måned: 4 uker + 2 dager (0 - 4+2) 23.mai.2010 - 22.juni.2010

2 fullgåtte måneder: 8 uker + 5 dager (4+3 til 8+5) 23.juni.2010 - 23.juli.2010
3 fullgåtte måneder: 13 uker + 2 dager (8+6 til 14+2)  24. juli.2010 - 31.august.2010

2 TRIMESTER= FRA UKE 13
4 fullgåtte måneder: 17 uker + 5 dager (14+3 til 17+5) 1.septeber.2010 - 24.september.2010
5 fullgåtte måneder: 22 uker + 2 dager (17+6 til 22+2) 25.septemer.2010 - 26.oktober.2010
6 fullgåtte måneder: 26 uker + 5 dager (22+3 til 26+5) 27.oktober.2010 - 26.november.2010

3 OG SISTE TRIMESTER = FRA UKE 28, og er i det nå :-D
7 fullgåtte måneder: 31 uker + 2 dager (26+6 til 31+2) 27.november.2010 - 28.desember.2010
8 fullgåtte måneder: 35 uker + 5 dager (31+3 til 35+5) 29.desember.2010 - 28.januar.2011
9 fullgåtte måneder: 40 uker (35+6 til 40 +2) 29.januar.2011 - 1.3.2011
Nå har eg gjort meg klar, for snart skal eg og en venninne til en annen venninne og hennes datter :-D Har godt av å komme meg ut dørene i dag siden eg har vært så dårlig og sinna på nav. Gleder meg !! :-D Håper alle får en nydelig ettermiddag/kveld :-D
er ubrukelige !!!!!!!! Virkelig. Har ingen ord hvor mye eg ikkje klarer NAV. De er ikkje samabarbeidsvillig en plass, og har alltid en unnskyldning på lur! Og nei- nå går ikkje eg på den lenger! Alle har faste utgifter i mnd, og enn prøver jo virkelig å stole på disse menneskene som holder på med jobben sin- MEN de kan jo faktisk ikkje jobben sin! Eg skjønner virkelig ikkje hva de gjør på jobben sin! Eg har vært der inne utallige ganger nå, og hver gang eg er der inne får eg ulike svar, ulike meninger, ulike informasjoner, ulike rettigheter som de ikkje har informert meg om uansett om eg har spurt +++. Fikk ett svar i dag etter eg har sendt inn disse papirene 2 GANGER at de enda ikkje har fått de, OG at de ikkje orker å leite etter papirer siden de har så mye papirarbeid. STAKKARS!! Det er vel jobben de holder på med? Skal eg sende inn papirer EN GANG TIL for at de ikkje skal leite og gjøre jobben sin, så risikerer eg å måtte gjøre dette om og om igjen fordi de ikkje klarer å ta vare på de eller gjøre noe med det?

Føler virkelig at eg ikkje får den hjelpen og informasjonen eg trenger. Det er så fryktelig mange papirer som skal inn, og blir nesten helt svimmel av å se på papirene! Det koker over inni meg, og har nesten lyst å gråte fordi eg er så lei av hele det opplegget de holder på med. Arh!
Eg gikk å la meg rundt halv 11 tiden for å prøve å sove tidlig, og siden eg ikkje var dårlig så passet det jo bra, MEEEN, dette snudde seg raskt!! Med en gang eg la meg i sengen kom halsbrannen, brekninger, og kvalmen for fullt!! Lå med dette til rundt kl halv 3 i natt, og fikk sove en liten time før eg måtte på toalettet! Da begynte enda en økt med kvalme. Fikk vel ikkje sove før kl 5. Det er 0 problem å være våken, for det har eg jo blitt vant med og kommer jo til å være våken om natten når Matheo kommer, men eg er så forferdelig lei av å være kvalm heeele tiden :-( Eg har vært kvalm i 32 uker nå! Kvalmen min begynte i uke 3+3 før eg i det hele tatt viste at eg var gravid, og kan si eg er temmelig lei av halsbrann, brekninger og kvalme.

Ord kan ikkje beskrive hvor mye eg gleder meg til all kvalme er vekke!! 33 dager til termin, og kan ikkje si at det er så lenge. Kan jo gå over tiden også! Men herremin så eg gleder meg til min sønn kommer til verden, og kvalmen går over. Eg elsker å være gravid! Sparkene, bevegelsene, spenningen, magen ++, men nå nærmer tiden seg mot slutten. Eg prøver å nyte hvert sekunde, men ganske vanskelig når kvalmen kommer.

Har dere hatt det slikt? :-/
850062-1-1296079663802.jpg
NATTAMAGEN 35 3;-)<3
Vekstkontrollterminen !!! Helt sykt hvor fort tiden går!! Under 3 uker til vekstkontroll terminen, og 34 dager til ultralyd+mens termin :-D Hihi!! Helt utrolig <3 Snart er prinsen her jo :-D<3 Gleder meg til neste vekstkontroll :-D Se hvor stor prinsen min er blitt, og ikkje minst for å få se han siste gang før han kommer :-D <3 Min hjertestein, mitt alt <3
Jordmødrene som begynner om 10 minutter. Det er på nrk for de som lurer :-D
SengegavlerDu trenger
- Stiftemaskin (Clas Ohlson)
- Stoff (panduro, stoff og stil, ++)-
 http://www.stoffogstil.no/Katalog/Bolig.aspx?group_id=4492
- Spikernagler/ dekorstift (Clas Ohlson. 19,- for 30 stk,
må ha 50-70 stk) - http://www.clasohlson.no/Product/Product.aspx?id=152246037
- Finérplate/sponplate (Coop obs) - Ca 100 kr (?)
- Skumgummimadrass (Ikea 99,-)
http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/40150295
 
eller 2cm tykk fiberfilt http://www.stoffogstil.no

Eks på stoff og fiberfilt: Petrol fløyel (240 x 90 cm, kr 119/m) og fiberfilt (150 x 140 cm, kr 69/m) fra Panduro Hobby.

Slik gjør du: Legg fløyelen (som er i eksamplet, kan selvfølgelig bruke annet stoff) med framsiden ned på gulvet, deretter fiberfilt og til slutt sponplaten. Trekk stoffet og fiberfilten godt til rundt platen, og stift fast. Begynn med hjørnene og midt på sidene før du «fyller inn».

Spikre til slutt naglene på fremsiden med ønsket mellomrom. Det gir fin effekt, men også ekstra hold.
Dette er en hilsen til mamma'n min fra meg
jeg ligger inni magen din og lengter etter deg
- for selv om vi er nærme nå, så gleder jeg meg til
å se deg smile søtt til meg og kose når jeg vil.

Det blir i lengste laget å vente sånn, jeg vet
men tenk - for meg har dette vært en diger evighet!
For deg er ni små måneder en brøkdel av ditt liv
mitt liv har ikke startet det, et rart alternativ...

Å mamma'n min, jeg gleder meg. Det kiler inni meg!
Tenk, om no'n små små dager så skal jeg treffe deg!
Jeg kjenner dine lyder, jeg kjenner stemmen din
og om no'n små små dager skal du få høre min.

Hvil deg, du mamsen!
Vi skal rocke natten sammen!


Virkelig. Det koker :-P Hehe. Vet at hormonene tar overhånd, og kan si eg hater hormonene, men når det kommer til dette så blir eg faktisk skikkelig sinna!! :-P

Kommentarer som:

- Du må koke flasken før du bruker den
- Du må koke smukken før babyen bruker den
- Du må vaske hendene før du smørrer på salve nedentil på barnet
- Du må IKKE bruke smukk

Du må ikke gjøre ditten og datten. Hva tror folk om meg :-P EG ER IKKJE DUM!! Eg har vært tante i 9 år, passet barn siden eg var 10, spurt folk, spurt jordmor, lest blogger, og lest meg til det. Nei, eg har ingen erfaring som mamma, men ja, eg er 19 (20 om 5 mnd), eg er ikkje altvitende, men eg er heller ikkje dum :-P Selvfølgelig koker enn flasken og smukken før bruk, og SELVFØLGELIG vasker du deg skikkelig før du skal smørre ut en salve på understellet til barnet. Og JO!! Om melkeproduksjonen kommer i gang fort, du har nok melk, barnet klarer å få nok i seg og du klarer ammingen kjempefint, så gjør det ingenting å ha en smukk innimellom! MEN om dette ikkje får fint, SELVFØLGELIG venter du da!! Eg har snakket med jordmor om dette, og det er INVIDUELT!

En ting eg gruer meg til etter eg har fått Matheo er hvordan folk kommer til å kritisere meg som mor!! Du må ikkje gjøre sånt, det er feil, du har feil ammeteknikk, du gir han ikkje nok/ eller du gir han for mye +++ Da tror eg faktisk at eg kommer til å koke over :-P Du finner dine egne rutiner og egne måter på alt, og det finnes ikkje en bok om hva som er riktig og hva som er galt!! Selvfølgelig er det kjekt om det er ting som aldri blir snakket om, eller veldig få vet om! Men mammarollen og instinktet til å gjøre det beste av alt kommer med en gang! Eg tror og vet at eg ikkje kommer til å bli en dårlig mamma. Det tror eg alle eg kjenner vet!! Det er jo lov å gi tips selvfølgelig, men er visse ting som bare sier seg selv, og noen ting blir mer å kritisere enn å gi tips.

Hva synes du om slikt?
850062-1-1295995747887.jpg
Tidligere i kveld ble eg så grusom snopesyk!! Klarte virkelig ikkje bestemme meg hva eg skulle ha, så eg kjøpte alt. Dumme meg klarte ikkje å stoppe før eg hadde fått i meg for mye :-\ Blææ. Håper det gir seg helt før eg ligger meg! På butikken fikk eg også kjøpt en aventflaske til 49,- Ingen gale pris :-) I morgen tidlig skal en venninne klippe meg og etterpå skal eg til fysio, se om eg får gått meg en tur og sove litt siden eg må stå opp så tidlig. Kjekk dag :-D Hihi <3 Ha en nydelig natt, og en fin onsdag :-D
Siste gang eg ser på Grays nå!! Første gang eg har grene av serien, men nå er alt ødelagt!! Hormonell, ja!! :`-(

Slik ser den ut :-) Kjøpte baggen i Spania for 150 kr :-P Hehe. Elsker den <3


En liten titt oppi. Fremdeles god plass oppi, den ene sidelommen og de 2 små frem på baggen.


Alt som er oppi nå. Oppi posen er det en dorull :-P Ellers har eg mobillader og ørepropper.


Allroundkrem fra Dr.Greve, shampoo, balsam, kur, deodorant, 2 forskjellige lipsyler, hårkost, face/body/hand kream, fliseklemmer, strikk og hårbånd


Melkeoppsamler, brystskjold, ammeinnlegg, brystvortekrem, og ull ammeinnlegg :-)


En blå bukse, hvit strømpebukse, en blå lue, hvit body og blå sokker


Body, en ekstra body, lue, grå strømpebukse, sokker, klorevotter.


Pute med "the prince", fleece teppe, 2 smokker (klarer ikkje bestemme meg, og vet ikkje om HAN (fornøyd Andreas :-P HAHA) kommer til å begynne med smokk), + smokkebånd


Har lagt ut bilde av hentesettet, så trenger ikkje ta det med. Crocsene har eg ikkje tatt oppi enda siden eg bruker de, helseteppet, tummysleep bamsen, tøfflene, risposen, sminke, kamera (m/lader, stativ og ekstra batteri), halspastiller, energidrikke, bank kortet, skrivesaker, genser(gensre), t-shorter (?), lesestoff, matpakke og frukt pakker eg oppi når eg reiser. Til meg har eg pakket en hvit amme-bh, 2 svarte gode truser, 1 par gode sokker (tjukke) og 1 par tynne. Tøffler, Crocs, 2 lange singletter (hvit og svart), en cardigan, 1 mørk joggebukse (Fikk ett tips om å ta flere med så kanskje 2 + den eg reiser med), morgenkåpe og tilslutt klær for hjemreise (tights, lang løs topp, cardigan)
Mitt navn er Karianne, er 20 år, kjæreste og mamma til verdens mest perfekte lillegutt, Matheo. Matheo ble født en tirsdags formiddag på termin 01.03.2011 kl 11:50. Han var 3900gram, 49 cm og 37HO. Eg skriver om det som faller meg inn. - Alle fotoene i bloggen er mine, om ikke annet nevnes! NB!ALL KOPIERING OG MISBRUK AV MINE BILDER VIL BLI POLITIANMELDT!! DETTE GJELDER OGSÅ USAKELIG DRITTSLENGING OG ÆREKRENKELSE!!

Legg meg til som venn


Arkiv


· Mai 2012 · April 2012 · Mars 2012 · Februar 2012 · Desember 2011 · November 2011 · Juni 2011 · Mai 2011 · April 2011 · Mars 2011 · Februar 2011 · Januar 2011 · Desember 2010 · November 2010 · Oktober 2010 · September 2010 · August 2010 · Juli 2010 · Juni 2010


Kategorier


· "Kjøkkenet" · "Kontoret" · 0-6 mnd · Amming · Canon Powershot G12 · Diverse · Diverse i svangerskapet · Diverse oppussing og innkjøp · Dåp · Eksperiment kjerringråd · Fødsel og tanker rundt det · Fødselshistorien · Første del av svangerskapet · Gangen · Gave · Gravid outfit · Jordmorkontroller · Jula 2010 <3 · Jula 2011 · Kontakt · Kontroller · Leiligheten · Magebilder <3 · Maling i svangerskapet · Matheo · Mil Palmeras - Mitt andre hjem <3 · Morsrollen · Oppussing · Oppussing: Gang · Oppussing: Meg og lillegutt sitt rom · Oppussing: Stue · Redesign · Reise · Scrapbook · Soverommet · Spisestuen · Spørsmål og svar · Statusrapport · Strikke/hekle oppskrifter · Stuen · Sykehusbaggen · Sykehusopphold og barseltiden · Tilstand og sykdommer · Trening · Ultralyd <3 · Utstyr · Video


Widget

Lilypie First Birthday tickers

Design / Layout
hits