850062-1-1297347998472.jpg
LIGGER PÅ BENKEN850062-1-1297184927065.jpg
HAR MAGEN SUNKET?Fått mange spørsmål om tiden etter fødselen, og eg tenkte at eg skulle svare litt grundigere på hva eg mener og tror.

Kommer eg til å blogge etter Matheo er født?
- Eg kommer nok sikkert til å blogge innimellom, men bloggen blir absolutt ikkje førsteprioritet for å si det sånn. Eg kommer ikkje til å føle press til å blogge. Den første tiden etterpå kommer eg sikkert til å være sliten og heller ville slappe av enn å være på nettet. MEN det er jo bare til å følge med da. Kanskje det kommer ett lite innlegg her og der :-)

Kommer eg til å ligge ut bilder av Matheo?
- Eg vet ikkje helt hvordan eg kommer til å reagere på det å ligge ut bilder av min sønn på nettet. På en måte syns eg det er greit å ligge ut bilder på face for der har enn mer kontroll på hvem som kan se bildene enn her på bloggen, men MANGE bilder tror eg ikkje at eg kommer til å ligge ut. Som sagt vet eg ikkje enda hvordan eg kommer til å reagere, og tar det heller etter fødselen. Dere får jo bare følge med og se hva avgjørelsen er etter hvert :-) Ett skrytebilde kommer eg helt sikkert til å ligge ut men selvfølgelig vannmerket og den som i det hele tatt føler for å lagre bildet og misbruker bildet kommer til å bli anmeldt på dagen!

Fødselshistorie?
- Ja, tror no eg skal ligge den ut, men den mest detalj-rike kommer eg ikkje til å ligge ut, men skal nok forenkle den detalj-rike eg skal skrive for meg selv. Bare til å følge med da :-)

Skal eg ta med data på sykehuset?
- NEI, eg skal konsentrere meg om Matheo, få ammingen skikkelig i gang, føle meg trygg på ALT og begynne å komme inn i nye rutiner. Trenger absolutt ikkje data da :-P Men om det er høyst nødvendig er det gratis nett på sykehuset og eg kan gå inn via mobilen min.

Besøk på sykehus?
- På sykehuset vil eg ha besøk av min mor, min far, brødrene mine, og svigerinnen min. Om eg vil ha besøk av andre vil eg heller gi en lyd SELV. Skal føle meg vel, og vil jo ikkje ha for mye besøk heller. Mange som sier at enn vil jo vise frem babyen. Eg kan heller sende ett bilde :-) Er først og fremst eg som skal bli kjent med han, og selvfølgelig den nærmeste familien, og resten skal få se han etterhvert :-) Har hele måneden og året på å se han :-)

Besøk hjemme?
- Eg kommer til å sende en meld når eg er klar for å få besøk :-) Eg vil ikkje føle meg presset til å få besøk, men når eg er klar til å ta i mot. Skal bli vant med den nye tilværelsen hjemme, føle meg trygg, få ammingen godt til og klar før eg vil ta i mot besøk.
850062-1-1296902445641.jpg
Fullbårent :-D Idag når eg logget meg på babyverden kom det opp at fra i dag av blir Matheo beregnet som å være fullbårent= ikkje prematurt :-D Fantastisk følelse <3850062-1-1296885677944.jpg
Dagen eg har gruet meg til :-( Kl 5 stod eg opp for å så kjøre mine foreldre til flyplassen :-( I morgen er eg 37 uker på vei, og når de kommer hjem er eg 37 6. Håper Matheo holder seg inne i magen til den tiden. Vil ikkje ha noe som helst fødsel når mamma er vekke :-( Nettet er også vekke. Skal vist være vekke frem til mandag. Stygge telenor som liksom ikkje fant feilen etter 4 dager. I dag våknet eg opp til snø og umåkte veier. Eg som HATER å kjøre på vinterføret, men på veien måtte eg :-\ Nå skal eg ta meg noen par timer på puten før eg skal på senteret og etter det møte to venninner <3 Håper dere er tålmodig med nettet og forstår at eg ikkje kan blogge sååå mye fra mobilen. Koster mye penger alt i alt. Ha en nydelig lørdag :-)850062-1-1296834116148.jpg
Nytt innkjøp <3 Stellematte til min lille prins som skal være på soverommet :-) Sprayet speilet bak i sølv for mange uker tilbake, så nå har lillegutt noe å se på mens man bytter :-D hihi850062-1-1296823536388.jpg
Som mor som sønn :-D Hihi850062-1-1296770800978.jpg
Snart ferdig :-D Eller var ferdig tidligere i dag, men holder på med noen helt like til lillegutt <3 Skal tove de i morgen :-D Uten nett så må eg gjøre på noe :-) Hva syns du?850062-1-1296740393584.jpg
Ingenting enda :-( Eg er så utrolig forbanna på telenor som har lover oss full styrke igjen sikkert 3 ganger for dagen i 3dager nå. INGENTING skjer jo. Eg holder på å gå på veggene. Eg har strikket siden klokken 12 i går formiddag, og skal inn på senteret seinere kanskje for å skrive ut bilder til scrapbooken. Eg har hatt kjempe mange og sterke kynnere de siste dagene. Må av og til stoppe å gjøre de eg holder på med fordi eg må puste. De er ikkje vonde, men de strammer skikkelig og eg må konsentrere meg litt om de. Føler at det nærmer seg med stormskritt, men hvem vet, kan jo gå med slike kynnere flere uker til. Nå må eg lage middag til mamma og pappa kommer hjem, og rydde litt. Bildet er av den stygge internetten som ikkje funker :-@850062-1-1296676923952.jpg
Holder på å lage dette :-) og kan nesten ikkje vente med å bruke de :-D det er mobilbilder, og de er ikkje så gode. Satser på å få nett igjen i morgen :-)Kjenn deg trygg heime, sjølv kort tid etter fødsel. JordmorHeim i Fjell.

Eg er litt usikker på hva eg vil egentlig :-/ Vil jo føle meg helt sikker på alt før eg reiser hjem, og i allefall ammingen! Bleieskift er jo 0 problem, men bade en så liten har eg aldri gjort, og ammingen er jo helt nytt. 60 timer er jo 2 1/2 døgn, og er sikkert mer enn nok på sykehuset, men om eg trenger mer tid kommer eg ikkje til å reise hjem. JordmorHeim er jo ett mål for at man skal få en rolig og trygg start for nybakt familie og trygg overføring, MEN man må ha reist hjem før det har gått 6-60 timer etter fødsel for å få det tilbudet. Den første uken etter fødselen kommer jordmor på hjemmebesøk 1-3 ganger, og oppfølgingen blir tilpasset etter individuelle behov. Om man ikkje ønsker hjemmebesøk er det jo fullt mulig å reise på helsestasjonen der jordmødrene er :-) Når jordmoren kommer tar de føllingsprøve* og andre nødvendige prøver av babyen :-) Man får veiledning om æring og stell av den nyfødte. Man vil også få ammeveiledning og barselkontroll.


FØLLINGSPRØVE: Det er en prøve (urin/blod) som tas av nyfødte for å utelukke en stoffskiftesykdom som gjør at man ikke omdanner en type aminosyre - noe som kan føre til utviklingshemning - hjerneskade hvis forblir ubehandlet. Blir det påvist er prognosen god med bla.kosregulering. Det er en rutinemessig prøve som tas av alle nyfødte. Føllings sykdom er en veldig sjelden stoffskiftesykdom. Denne kan først oppdages ved at man tar en blodprøve tidligst 60 timer etter fødselen. Det oppdages kun 5-6 tilfeller hvert år.

Har du tenkt på hva du vil-og ønsker, eller tar du det som det kommer :-)? Hva gjorde du om du har født? Anbefalinger`?

Bildet er fra: http://www.lykkeligsomliten.no/blogg/?m=201001
ApgarDu får kanskje beskjed om at barnet fikk 9 på Apgar-testen ett minutt etter fødselen, så 10 fire minutter senere. Men hva betyr disse tallene og hvordan regnes de ut?

Hva er Apgar?
Apgar er en test som bedømmer det nyfødte barnets helsemessige tilstand. Navnet kommer fra testens oppfinner, barnelegen Virginia Apgar. Hun fant et system for lik og hurtig vurdering av nyfødte i 1952, og som senere har blitt en del av nyfødtomsorgen over store deler av verden. Bokstavene i navnet gir navn til de fem kriteriene barnet bedømmes ut fra.

A Activity (muskeltonus, om barnet beveger seg aktivt)
P Pulse (puls, hjertefrekvens)
G Grimace (reaksjon på sug av luftveiene)
A Appearance (hudfarge)
R Respiration (respirasjon, pust)

Hvordan gjøres testen?
Like etter fødselen vil barnets luftveier suges og etter ett minutt vil jordmor vurdere barnets helsetilstand ut fra disse fem kriteriene. Testen gjentas fem minutter etter fødselen. Ingen blodprøver eller andre prøver er nødvendig, jordmor bedømmer som regel poengsummen kun ved å se på barnet. I noen tilfeller stiger poengsummen fra den første til den andre testen, noe som indikerer at barnet kun hadde små startvansker. Dersom poengsummen er lavere enn ønsket, gjentas testen etter ti minutter og deretter hvert femte minutt om nødvendig

Hvordan bedømmes poengsummen?
For hvert av punktene kan barnet få fra 0 til 2 poeng. 10 er det høyeste, 0 det laveste mulige samlede tallet. Ikke alle barn får to poeng i alle kategoriene, men de aller fleste nyfødte barn får samlet mellom 7 og 10 poeng, og behøver heller ikke noen ytterligere vurdering eller hjelp.

Eksempel:
Muskeltonus: 2 poeng
Hjertefrekvens: 2 poeng
Reaksjon: 1 poeng
Hudfarge: 1 poeng
Pust: 2 poeng
Samlet poengsum: 8
 

0 poeng

1 poeng

2 poeng

Mulig poengsum

Muskeltonus

Slapp

Noen få bevegelser

Aktive bevegelser

0-2

Hjertefrekvens

Ingen puls

Under 100 slag i minuttet

Over 100 slag i minuttet

0-2

Reaksjon

Mangler

Svak, kun grimaser

Nyser, hoster eller gråter

0-2

Hudfarge

Blådlig eller blek

Kroppen er rosa, men
armer og bein er blå

Hele kroppen er
rosa eller rødlig

0-2

Pust

Puster ikke selv

Overfladisk og uregelmessig

Puster godt og gråter

0-2

 

 

 

Mulig samlet poengsum

0-10

Det er svært sjelden at barn får poengsum lavere enn 3. Da kan det være aktuelt med gjenoppliving. Får barnet mellom 4 og 6 poeng, vil man ofte følge barnet tettere opp, vurdere hjelpetiltak og gjenta testen hyppig, gjerne hvert 5. minutt i en periode. Mange premature barn får lav poengsum i starten.

Poengsummen er som regel noe lavere for barn som fødes ved keisersnitt, etter høy-risiko svangerskap eller der det har vært komplikasjoner i svangerskapet eller under fødselen.

Hva betyr poengsummen?
I utgangspunktet skal poengsummen gi helsepersonellet en grov vurdering av hvorvidt barnet virker friskt eller ikke. Mange steder får også foreldrene vite poengsummen, og vanligvis er dette en positiv bekreftelse om at alt står bra til med barnet.

En poengsum lavere enn 7 trenger ikke å bety at barnet er sykt eller unormalt på noe vis. Det kan hende det bare behøver litt ekstra oksygentilførsel i begynnelsen. Men svært lave tall assosieres med en noe økt risiko for cerebral parese.

Poengsummen sier ikke noe om barnets helsetilstand på sikt, og har som regel ingen innvirkning på barnets intelligens. 
nyf%c3%b8dtunders%c3%b8kelse_jan11.jpgSkrevet av av Karine Næss Frafjord  på babyverden.no.

Alle nyfødte barn blir rutinemessig sjekket grundig av en barnelege på barselavdelingen før de reiser hjem. Her får du vite mer om hva barnet ditt blir undersøkt for.

Nyfødte babyer er perfekte! Men for å være på den sikre siden blir alle barn sjekket for både vanlige og svært sjeldne sykdommer og misdannelser før de forlater sykehuset.

Mange foreldre har spørsmål til legen, men glemmer ofte å stille dem i løpet av  undersøkelsen. Derfor kan det være lurt å skrive ned det man lurer på i forkant.

Enkelte sykdommer går i arv, derfor bør alle tenke gjennom hva som finnes av arvelige sykdommer i familien, både på mors- og farssiden. For eksempel kan hofteleddsdysplasi, hoften ut av ledd, kan være arvelig. Det samme gjelder hjertefeil hos unge mennesker.

Fødselsproblemer
I tillegg til de genetiske risikofaktorene, kan det også oppstå faktorer i forbindelse med fødselen som kan ha stor betydning for barnet.

Det kan være langvarig vannavgang, misfarget fostervann eller infeksjon hos mor. Dette kan gi infeksjon hos det nyfødte barnet . Barn som har ligget i seteleie kan ha forhøyet risiko for hofteleddsdysplasi. Dette følges nøye opp ved at det tas ultralyd av hoftene en eller flere ganger avhenging av om barnet har høy eller lav risiko for å få hofteleddsdysplasi.
Barn som har gjennomgått en ekstra tøff fødsel kan ha fått brist eller brudd i en arm eller skulder.  Noen barn må forløses med vakum eller tang. Dette kan gi smertefulle hevelser og sår i hodet til barnet. 

Spesielle hendelser fra svangerskap og fødsel blir ført inn i mors journal, og vil rutinemessig bli fulgt ekstra opp. Dette kan være spesielle sykdommer som mor har, for eksempel for høyt eller for lavt stoffskifte eller spesielle blodtyper eller antistoffer. Alt dette kan påvirke det nyføde barnet og må følges ekstra opp.

Dette sjekkes barnet ditt for:
Barnet sjekkes fra topp til tå etter vanlige sykdommer. Ingen av undersøkelsene er smertefulle for barnet!

Generelt: det er viktig å bemerke seg hudfarge, spontan aktivitet, bevegelsesmønster og åndedrettsfunksjon, samt om barnet virker fornøyd. Dette sier noe om den generelle tilstanden til barnet.

 • Hjerte: Bilyd på hjertet er svært vanlig hos nyfødte. De forsvinner vanligvis i løpet av de første dagene, og selv om de høres også etter dette er de som oftest uskyldige. En sjelden gang er bilyd tegn på medfødt hjertemisdannelse. Ved en slik mistanke blir barnet utredet nærmere.
 • Lunger: En lytter på lungene for å høre at det er lik åndedrettslyd på begge sider og at barnet puster uten problemer.
 • Lyskepuls: Undersøkes alltid, for manglende puls i lysken kan være tegn på alvorlig hjertefeil.
 • Rødrefleks i øyet: Rødrefleks er det samme som ?røde øyne? på et fotografi. Det er netthinnen som speiles av og en leter etter blødninger eller medfødt svulst på netthinnen.
 • Hodet: Her ser en på form, størrelse, fontaneller (områder hvor hodeplatene ikke er vokst hels sammen), ansiktsform og eventuelt spesielle tegn på for eksempel Downs syndom.
 • Armer, skuldre og krageben:  undersøkes for hevelser eller andre tegn til brudd. Noen ganger kan nervene til armene skades under harde fødsler og det er derfor svært viktig at en undersøker at barnet har normal bevegelighet i begge over- og underarmer.
 • Hender og føtter: en undersøker furer i hendene, om det er det ekstra fingre eller tær, eller om det er manglende eller sammenvokste fingre/tær. Det kan også være andre feilstillinger eller misdannelser som f. eks klumpfot. Noen ganger må barnet henvises videre til undersøkelse av ortoped eller fysioterapeut.
 • Mage: en undersøker formen på magen, er den utspilt? Forstørret lever kan være tegn på hjertesvikt og alvorlig hjertefeil. Forstørret milt eller nyre kan indikere misdannelser eller blodsykdommer og er viktig å ikke overse. En observerer også om barnet har hatt urin og avføring.
 • Hofter: undersøkes ekstra grundig for å utelukke at hoften er ute av ledd(hofteleddsdysplasi). Dette gjøres ved ulike tester som Ortolani og Barlows test, i tillegg er det viktig med symmetri.
 • Kjønnsorganer: inspiseres for å se at det ser normalt ut. Jenter kan gjerne ha litt blod eller slim fra vagina. Hos guttene er det viktig å undersøke at begge testiklene er tilstede i pungen og at urinåpningen munner normalt på penis. Hypospadi der urinåpningen ikke munner normalt på penis, er relativt vanlig, og må ofte korrigeres kirurgisk når barnet blir litt eldre. Noen gutter har også vannbrokk i pungen, dette regnes som ufarlig og krever ingen behandling.
 • Hud: en undersøker hudfarge, utslett.
 • Nevrologi: barnet undersøkes om det er sidelike og normalt utløsbare gripereflekser i hender og føtter, samt at Moro refleksen lar seg normalt utløses. Mororefleksen utløses når barnet føler at han er usikker og da slår ut med begge armene.
 • Tonus/traksjon: ved å teste muskelspensten til barnet får en et inntrykk av om han er slapp eller har god spenst. Dette sier noe om den generelle tilstanden til barnet.
 • Rygg: ryggen undersøkes ved at  barnet løftes opp og holdes med en hånd. En ser etter symmetri, normal ryggrad, tegn til skjult ryggmargsbrokk.
 • Oksygenmetning i blodet: det måles oksygenmetningen i blodet til alle nyfødte. Dette gjøres for å avdekke alvorlige hjertefeil. Undersøkelsen er helt smertefri og det festes et lite måleapparat på barnets fot/hånd. Dette teller antall røde blodlegemer som er mettet med oksygen/surstoff. Undersøkelsen varer i kun noen minutter. Oksygenmetningen skal normalt være over 95 %. Noen ganger kan nyfødte ha lavere metning uten at det er snakk om alvorlige hjertefeil, men lungeproblematikk eller infeksjon. Imidlertid vil ofte barn med påvist lav oksygenmetning overflyttes til fra barselavdelingen til nyfødtavdelingen for mer overvåkning.
 • Hørsel: de fleste nyfødte får nå tilbud om hørselstest før utskrivning. Målet er å oppdage et eventuelt hørselstap så tidlig som mulig for rakst å komme igang med hjelpetiltak. En liten propp settes i barnets øregang. Det sendes små klikkelyder inn i øret, og et normalt indre øre sender klikkelydene tilbake ut gjennom øregangen. Denne lyden registreres. Testen er helt smertefri.
 • Blodprøver: Alle nyfødte blir undersøkt for 23 sjeldne arvelige sykdommer. Screeningen er nylig utvidet fra to sykdommer, fenylketonuri (tidligere kalt Føllings sykdom) og medfødt hypotyreose. Årlig vil sannsynligvis 50-60 sykdomstilfeller oppdages ved en utvidet screening.
 • Gulsott: gulsot er vanligvis fysiologisk og helt ufarlig, men noen ganger kan det være alvorlige bakenforliggende årsaker til gulsoten eller gulsoten blir så høy at den må behandles. Barn som blir synlig gule i huden og på sclera (det hvite i øyet) undersøkes med en liten maskin som trykkes mot huden. Dersom dette viser over en gitt verdi, tas det blodprøver for å følge bilirubin-nivået hos barnet. Noen ganger må barnet behandles med fototerapi dersom bilirubin nivået går over barnets behandlingsgrense.Mitt navn er Karianne, er 20 år, kjæreste og mamma til verdens mest perfekte lillegutt, Matheo. Matheo ble født en tirsdags formiddag på termin 01.03.2011 kl 11:50. Han var 3900gram, 49 cm og 37HO. Eg skriver om det som faller meg inn. - Alle fotoene i bloggen er mine, om ikke annet nevnes! NB!ALL KOPIERING OG MISBRUK AV MINE BILDER VIL BLI POLITIANMELDT!! DETTE GJELDER OGSÅ USAKELIG DRITTSLENGING OG ÆREKRENKELSE!!

Legg meg til som venn


Arkiv


· November 2011 · Juni 2011 · Mai 2011 · April 2011 · Mars 2011 · Februar 2011 · Januar 2011 · Desember 2010 · November 2010 · Oktober 2010 · September 2010 · August 2010 · Juli 2010 · Juni 2010


Kategorier


· "Kjøkkenet" · "Kontoret" · 0-6 mnd · Amming · Canon Powershot G12 · Diverse · Diverse i svangerskapet · Diverse oppussing og innkjøp · Dåp · Eksperiment kjerringråd · Fødsel og tanker rundt det · Fødselshistorien · Første del av svangerskapet · Gangen · Gave · Gravid outfit · Jordmorkontroller · Jula 2010 <3 · Kontakt · Kontroller · Leiligheten · Magebilder <3 · Maling i svangerskapet · Matheo · Mil Palmeras - Mitt andre hjem <3 · Morsrollen · Oppussing · Oppussing: Gang · Oppussing: Meg og lillegutt sitt rom · Oppussing: Stue · Redesign · Reise · Scrapbook · Soverommet · Spisestuen · Spørsmål og svar · Statusrapport · Strikke/hekle oppskrifter · Stuen · Sykehusbaggen · Sykehusopphold og barseltiden · Tilstand og sykdommer · Trening · Ultralyd <3 · Utstyr · Video


Widget

Lilypie First Birthday tickers

Design / Layout
hits